Araç Satın Almak mı yoksa Kiralamak mı Mantıklıdır?

Araç Satın Almak mı yoksa Kiralamak mı Mantıklıdır?

Araç Satın Almak mı yoksa Kiralamak mı Mantıklıdır?

Otomotiv sektörü son yılların en popüler sektörü. Enflasyon ile araç tedarikinde yaşanan sıkıntıların birleştiği bir dönem 2.el otomobil fiyatları sıfır otomobillerden daha pahalı hale gelmişti. Ancak enflasyonun kontrol altına alınmaya çalışıldığı dezenflasyon döneminde işler tersine döndü. Bu anlamda normal piyasa koşulları ve dengelenme başladı.

Peki bu koşullarda araç satın almak mı yoksa kiralamak mı mantıklıdır. LenaCars’ın bu konuya özel olarak hazırladığı kolay hesaplama modülü ile bunu hesaplamanız artık çok kolay.

Araç Satın Almak VS Kiralamak 

Paranızın veya sermayenizin Alternatif Finansman Getirisi:

ARAÇ SATIN ALMA

ARAÇ KİRALAMA

Tek seferde yüksek tutarda para çıkışı

Aydan Aya Sabit Ödeme Kolaylığı

Nakit paranızı ya da bankadaki limitlerinizi kullanmış oluyorsunuz bu şekilde, nakit paranızın alternatif finansman getirisinden oluyor ya da kredili işlem dolayısıyla yüksek borçlanma maliyetine katlanıyorsunuz. Özellikle şirketler için hem kredi limitinden harcamış hem de sermayesini kendi ticareti dışında farklı bir demirbaşa harcamış oluyor.

ARAÇ SATIN ALMA

ARAÇ KİRALAMA

ÖTV KDV MTV (Yılda 2 Kez) TRT Payı… Kredili işlem ise BSM vb. araç alımındaki tüm vergileri nakit ödersiniz

Gider gösterebilir, KDV’yi kullanabilirsiniz.

Vergi Avantajları:

Araç satın alırken ÖTV, KDV, MTV ve TRT payı gibi vergileri peşin olarak ödersiniz. Ödediğiniz KDV tutarını araç sattığınızda tahsil edeceğiniz için kullanamaz sadece KDV taşıyıcısı olursunuz. Satın aldığınız araç için ödediğiniz tutar için amortisman (5 yıl) ayırırsınız ayrıca amortisman süresinden önce sattığınızda defter değeri üzerinden alım fiyatı ve satış fiyatı arasındaki oluşacak pozitif farkın gelir vergisini ödersiniz.

Araç kiraladığınızda ise ödemiş olduğunu aylık kira tutarının kanunen kabul edilen gider limiti doğrultusunda kurumsal vergisinden indirebilir, ödemiş olduğunuz KDV’nin tamamını kullanabilirsiniz.

Araç Değer Kaybı Riski:

ARAÇ SATIN ALMA

ARAÇ KİRALAMA

Araç ruhsat sahibinde

Kiralama şirketine ait

Enflasyonun aşırı yükseldiği dönemleri hariç tuttuğumuz sıfır kilometre araç tescili yapılarak plakası takıldıktan hemen sonra %10 değer kaybeder.

Kullanıma ve hasar durumuna bağlı olarak ek değer kayıpları oluşur. Ayrıca olası bir matrah güncellemesi durumunda aracın 2.el fiyatı da sıfır kilometre fiyatına bağlı olarak düşer. Araç satın aldığınızda tüm bu riskleri siz taşırsınız ancak kiraladığınızda bu riskler tümüyle araç kiralama firmasındadır.

Bakım Onarım Maliyetleri:

ARAÇ SATIN ALMA

ARAÇ KİRALAMA

Araç sahibi öder

Kiralama şirketi öder

Enflasyon sürecinde araç periyodik servis bakımı, hasar onarım giderleri geometrik olarak artış gösterdi. Araç kiraladığınızda tüm bakım, onarım giderleri araç kiralama firması tarafından ödenir. Ayrıca bakımların ve hasar onarım süreçlerinin takibi de araç kiralama firması tarafından yapılır. 

ARAÇ SATIN ALMA

ARAÇ KİRALAMA

Personeliniz takip eder

Kiralama şirketi takip eder

Aracın İşlemleri ile Zaman Harcamazsınız:

Araç kiraladığınızda tüm operasyon, filo takip, bakım, onarım, lastik değişimleri vb. zaman ve efor harcama gerektiren tüm işlemleri kiralama şirketi üstlenir. Bu işlemler için ek bir personel maliyeti gerekmez, mevcut personelin iş verimliliğinde kayıp olmaz.

Lastiklerin Takibi ve Kış Lastiği:

ARAÇ SATIN ALMA

ARAÇ KİRALAMA

Siz takip eder ve ödersiniz

Kiralama şirketi takip eder

Sürüş güvenliği açısından araç lastikleri hayati öneme sahiptir. Araç kiraladığınızda, lastiklerin yıpranmaları, diş aralıklarının sistemli takibi, yıpranan lastiklerin değiştirilmesi, kış lastiğinin alınması, depolanması ve zamanı geldiğinde değiştirilmesi gibi hem nakit hem de zaman harcanan işleri araç kiralama firması takip eder ve gerekli harcamaları üstlenir.

Profesyonel Destek ve Yönlendirme:

Araç kiraladığınızda, kaza veya teknik servis desteği isteyen yolda kalma gibi durumlarda, araç kiralama şirketine ulaşarak profesyonel destek, yönlendirme ve yol yardımı hizmeti alabilirsiniz. Böyle can sıkıcı durumlarda araç kiralama firması yanınızda olur ve size destek sağlar, yalnız kalmaz, kendiniz uğraşmak durumunda kalmazsınız.

İhtiyaç Halinde Araç Değişikliği:   

ARAÇ SATIN ALMA

ARAÇ KİRALAMA

Mevcut araçları satıp yenileri alırsınız

Kiralama şirketinden talep eder kolayca yenilersiniz.

Satın aldığınız araçları yenilemek çok önemli bir sıkıntıdır. Çünkü eş zamanlı olarak araçları satıp iş kaybı oluşmadan yenilerini almanız gerekir. Bu da hem zaman hem de maliyet açısından sürecin verimliliğini düşürür. İş kaybı yaşamamak adına 2.el aracınızı değerinin altında satabilir veya yeni aracı değerinin üstünde satın alabilirsiniz. Bunun dengesini kurmak kolay değildir. Araç kiralamış olsaydınız mevcut araçlarınızı iade ederek yeni koşullarla hızlı ve kolay şekilde filonuzu yenileyebilirsiniz.

Özetle Araç Kiralamanın Somut Getirileri; 

  • Araç satın alırken peşin ödeyeceğiniz vergiler cebinizde kalır;
    • ÖTV, KDV, MTV (Yılda 2 kez) Araç Tescil Ücretleri, Kredili işlem ise BSMV, TRT Payı.

Periyodik bakım masrafları; her 10.000 veya 15.000 kilometrede

Kasko ve zorunlu trafik sigorta masrafları; Her yıl yenilenir

Filo yönetim masrafları; Personel ve zaman maliyetinden kurtulursunuz

2.El Araç Değer Kayıp Riski; Kullanım kilometresi ve kaza durumuna bağlı olarak yıllık ortalama sıfır kilometre fiyatından %20 – 40 arası değer kaybeder yani 2.el fiyatı sıfır fiyatına göre %20 - %40 arası ucuz olur.

Lastikler; mevcut lastikleri 50.000 kilometre yenilemeniz, kış lastiği almanız ve bunları depolama masraflarından kurtulursunuz.

Gider gösterme; Kiralama tutarını gider gösterebilir, KDV’sini kullanabilirsiniz.

Otomobilde Güvenli Rotanız LenaCars olarak araç kiralama ve satın alma arasındaki farkları kıyasladık. Ancak araç kiralayarak ne kadar tasarruf edeceğinizi sitemizde kendiniz de kolayca hesaplayabilirsiniz.

Satın Alma – Kiralama Karşılaştırması Hesaplama Modülü; 

https://www.lenacars.com/filo-kiralama

 

İlginizi Çekebilir
Whatsapp Telefon